China, Ungaria și Serbia au încheiat, marți, un acord privind construirea unei linii de cale ferată între cele două state europene, au anunțat premierii celor trei state. Decizia a fost luată în marja summitului premierilor din China și statele Europei Centrale și de Est și a fost catalogată de premierul Li Keqiang drept un eveniment decisiv în cooperarea dintre chinezi și această regiune a Europei, subliniază agenția chineză Xinhua.
Infrastructura feroviară a fost un punct central al acestui eveniment și adus în discuție cu fiecare ocazie de autoritățile române, care au menționat inclusiv un proiect de construire a unei linii ferate de mare viteză în țara noastră, cu tehnologie sau expertiză chineză.
„China a făcut progrese rapide în construcția de cale ferată”, a comentat Li, într-o conferință de presă comună cu Ivica Dacic, premierul Serbiei, și Viktor Orban, primul-ministru ungar. Oficialul chinez a profitat de ocazie pentru a se mândri cu infrastructura feroviară a țării sale, care are a doua cea mai lungă rețea feroviară de mare viteză.
La fel ca în deschiderea Forumului China-Europa Centrală și de Est, Li Keqiang a lăudat echipamentele produse în China, foarte populare la nivel global, a explicat el, datorită înaltei calități și a prețurilor scăzute.
„Este nevoie de tehnologie și echipament aici și putem spune că produsele chinezești sunt populare. China are o industrie matură de echipamente, care s-a dezvoltat mult. Sunt echipamente fiabile”, a mai declarat premierul chinez marți dimineață, în deschiderea Forumului Economic și Comercial.
Reuniunea de la București a șefilor de guvern din Europa Centrală și de Est, cu ocazia Forumului Economic și Comercial China-Europa, a adus un adevărat desant al oamenilor de afaceri chinezi. Peste 300 dintre ei au ajuns luni, la București, împreună cu delegația guvernamentală condusă de Li Keqiang – prima astfel de delegație care a ajuns în ultimii 19 ani în țara noastră. Atenția gazdelor române este pe măsura promisiunilor mărețe ale guvernului comunist, oaspeții chinezi având parte de diferite gesturi extraordinare de protocol (detalii, AICI). Dincolo de participanții chinezi, la summit sunt prezenți, potrivit organizatorilor, 10 premieri europeni. Țările participante sunt Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Letonia, alături de România și China.